Waarom groeit Quick Commerce (Q-Commerce) zo snel? (Met statistieken) (2024)

De trend van snelle handel (Q-Commerce) is in opkomst sinds de pandemie lockdowns en quarantaines voor de massa met zich meebracht. Het werd voor mensen lastig om aan de dagelijkse boodschappen en huishoudelijke artikelen te komen. Er waren bewegingsbeperkingen en veel leveranciers gingen failliet.

Inhoudsopgave

Dit is het moment waarop Q-commerce in actie kwam en de dag redde voor achtergestelde klanten en wanhopige ondernemers. Daarom was het ook een constructieve trend.

Wat is Q-commerce?

Q-commerce is voortgekomen uit de toch al succesvolle trend van E-commerce die bestond uit een online bestelsysteem en de bezorging zou minimaal twee tot drie dagen duren. Q-commerce (snelle handel), ook wel on-demand levering genoemd, bouwde voort op het idee van e-commerce, maar veranderde de leveringsduur exponentieel van een paar dagen naar een paar uur.

Waarom groeit Quick Commerce (Q-Commerce) zo snel? (Met statistieken) (1)

De leveringen worden binnen een uur of zo gedaan. Het is een snelle manier om online aankopen te doen. De aankopen kunnen boodschappen, huishoudelijke artikelen, diepvriesproducten of elektronische gadgets zijn. Daarom wordt q-commerce ook wel e-grocery genoemd.

Er is een dunne grens tussen e-commerce en q-commerce, namelijk de leveringssnelheid. De leveringen gebeuren snel en soms zelfs binnen enkele minuten.

Deze industrie is zeer competitief, en het is niet gemakkelijk om hierin te betreden vanwege de marktleiders die al in deze wereld heersen. Er zijn geen grenzen aan wat consumenten online kunnen kopen, inclusief bederfelijke goederen.

Reikwijdte van Quick Commerce (Q-Commerce)

Bij snelle handel draait alles om snelle leveringen en om zaken gemakkelijker en toegankelijker te maken voor de consument. Een Q-commerce-bedrijf neigt meer naar bederfelijke goederen en producten voor directe consumptie.

Waarom groeit Quick Commerce (Q-Commerce) zo snel? (Met statistieken) (2)

Het maakt het mogelijk om goederen rechtstreeks aan huis te leveren via een internetverbinding, en de service is vooral lokaal. Het is een soort voedselbezorgsysteem waarbij het eten binnen een paar minuten bij je thuis wordt bezorgd.

Maar nu is het mogelijk om met behulp van quick commerce boodschappen en elektronica binnen enkele minuten bij u thuis te bezorgen. Een snelhandelsbedrijf vertrouwt op het online bestelsysteem en lokale magazijnen.

Het is vrij gebruikelijk dat leveranciers verschillende producten leveren via het Quick Commerce-systeem. De leveringen worden meestal gedaan met behulp van de fiets, omdat dit een sneller vervoermiddel is en minder brandstof verbruikt. Het is echter geen nieuw concept, want e-commerce bestaat al heel lang.

Er is een aanzienlijk groeipotentieel in deze sector. Er wordt verwacht dat deze industrie de komende tien jaar met ruim 500 miljard dollar zal groeien.

Er is ruimte voor snelle handel in de volgende sectoren:

  • Beauty
  • Kleding
  • kruidenierswinkel
  • Farmaceutische industrie
  • Elektronica
  • Schoeisel
  • Mode en sieraden
  • Huishoudelijke benodigdheden

Momenteel volgen meer dan tien verschillende bedrijven in heel Europa het instant-boodschappenbezorgmodel. Het is slechts het topje van de ijsberg, omdat verwacht wordt dat het zal groeien als de financiering toeneemt. Het levert een belangrijke bijdrage aan de groei van startende bedrijven met snelle handel.

Kenmerken van Quick Commerce (Q-Commerce)

De hedendaagse consument is snel, net als de bezorgdiensten. Ze willen niet 24 uur wachten op de producten die ze via internet bestellen. Q-commerce heeft het mogelijk gemaakt om de producten binnen enkele minuten te leveren om zo aan de vraag en verwachtingen van de consument te voldoen.

Hier zijn enkele van de meest opvallende kenmerken van Q-commerce:

1. Levertijd

De levertijd is korter dan bij e-commerce. Er geldt een wachttijd van minder dan 1 uur voordat u de door u bestelde producten bij u thuis ontvangt.

Het bespaart enorm veel tijd in de snelle wereld van vandaag. Dit alles is mogelijk geweest door de implementatie van een snel handelsmodel voor het gemak van de hedendaagse consument.

2. Tweewielig voertuig

In het snelle handelsmodel wordt een tweewielig voertuig gebruikt om te bezorgen. Het is gunstig omdat fietsen en kleine voertuigen gemakkelijk door de menigte in het verkeer kunnen passeren.

Het maakt het voor hen mogelijk om zo vroeg mogelijk bij u aan de deur te komen, wat in de eerste plaats precies het doel is van snelle handel. Boodschappen en andere huishoudelijke benodigdheden worden op de fiets bezorgd, net als in de goede oude tijd van de pizzabezorging.

3. Lokale winkel/magazijn

In het snelle handelsmodel zijn de bedrijven niet beperkt tot het bijhouden van hun voorraden in de magazijnen. In dit bedrijfsmodel is het in de eerste plaats niet nodig om voorraad in het magazijn te hebben, omdat het product kan worden afgeleverd door het op te halen bij een plaatselijke winkel.

Nadat de producten zijn opgehaald bij een lokale winkel, worden ze zo snel mogelijk bij de consument aan de deur afgeleverd.

4. Selectie van producten

De selectie van producten is enorm in het bedrijfsmodel voor snelle handel. Er kunnen zoveel mogelijk producten online worden toegevoegd en verkocht, waaronder boodschappen, vlees, medicijnen en kleding.

Er zijn geen beperkingen op het soort producten dat in dit bedrijfsmodel kan worden verkocht, en daarom is het een uitstekend gemak voor de hedendaagse consument.

Redenen waarom q-commerce de laatste tijd floreert

1. Snelheid

Snelheid is erg belangrijk en daarom is dit een belangrijke reden dat dit bedrijfsmodel de laatste tijd zeer succesvol is geweest. Bedrijven kunnen de goederen binnen een fractie van hun tijd bij de klant afleveren.

Dit wordt gedaan door hyperlokale micro-fulfilmentcentra, ook wel donkere centra genoemd, op de kaart te markeren. Deze donkere winkels zijn zo gemarkeerd dat ze dicht bij de consument staan ​​die online de bestelling plaatst. Het stelt fietsers in staat de consument zo vroeg mogelijk te bereiken.

2. Gegarandeerde beschikbaarheid

Soms weten consumenten niet zeker of ze een bepaald product in handen zullen krijgen als ze de markt fysiek bezoeken. Quick commerce is een groot succes vanwege de gegarandeerde beschikbaarheid telkens wanneer de consument online plaatst en bestelt.

Kunstmatige intelligentie en software worden gebruikt om de vraagpatronen van consumenten te analyseren, zodat bedrijven hun inventaris up-to-date kunnen houden.

3. 24-uurs systeem

Quick commerce is viraal omdat het 24 uur per dag actief is en er geen beperkingen zijn. Dit patroon is geïnspireerd op de ‘always-on’-cultuur van de smartphone. Het geeft de consument een gerust gevoel dat hij op elk uur van de dag of nacht al zijn benodigdheden kan bestellen.

4. Gemak

Gemak is de fundamentele factor die bijdraagt ​​aan de populariteit van het snelle handelsmodel. Consumenten kijken er altijd naar uit om hun leven gemakkelijker te maken, en snelle handel heeft juist voor een nieuwe winkelervaring gezorgd.

Conclusie

Een van de belangrijkste redenen voor de boost van het bedrijfsmodel van Q-commerce tijdens de pandemie was het schijnbare huisarrest waar iedereen onder stond. Met zo’n beperkte toegang tot de buitenwereld werd het belangrijk om een ​​systeem te vinden dat de dagelijkse benodigdheden snel bij woningen en kantoren kan bezorgen.

Als bedrijven geen inkomstenverlies hadden gezien als gevolg van de wereldwijde lockdown, bestaat de kans dat ze niet in dit model hadden willen investeren, aangezien het zeker tijd, moeite en geld kost aan de kant van de leverancier. De pandemie kwam echter als een zegen voor dit specifieke bedrijfsmodel, dat zal regeren lang nadat de wereld het laatste deel van het virus heeft gezien.

Tags: BusinessE-commerceQcommerceSnelle handelStatistieken

Waarom groeit Quick Commerce (Q-Commerce) zo snel? (Met statistieken) (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Margart Wisoky

Last Updated:

Views: 6323

Rating: 4.8 / 5 (58 voted)

Reviews: 81% of readers found this page helpful

Author information

Name: Margart Wisoky

Birthday: 1993-05-13

Address: 2113 Abernathy Knoll, New Tamerafurt, CT 66893-2169

Phone: +25815234346805

Job: Central Developer

Hobby: Machining, Pottery, Rafting, Cosplaying, Jogging, Taekwondo, Scouting

Introduction: My name is Margart Wisoky, I am a gorgeous, shiny, successful, beautiful, adventurous, excited, pleasant person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.